Buscar
  • EMA2 Potenciem equips

LIDERATGE DELS CÀRRECS INTERMEDIS I ELS SEUS EQUIPS

Sovint els càrrecs intermedis han de patir la tensió d’haver de complir unes ordres d’uns caps més o menys allunyats de la realitat dels equips i que busquen uns resultats empresarials, que no sempre coincideixen amb els interessos i les expectatives dels equips dirigits pels càrrecs intermedis.
Aquesta diferència entre el que anomenem “nivell de realitat consensuada” d’una direcció que vol mantenir uns terminis i el “nivell de somni”, d’il·lusió dels treballadors pot arribar a fer fracassar grans projectes.

“Cap de nosaltres és tan bo com tots junts”

És per això que és molt important que la relació entre els diferents comandaments verticals sigui fluida, real i bidireccional. Hi ha uns principis que al nostre entendre haurien de definir qualsevol líder independentment de la seva posició:

- Defensar i protegir la finalitat de l’organització respectant els Drets Humans.

- Respectar l’equip que lidera integrant tots els seus membres.

-Ser un bon/a comunicador/a i gestionar l’equip de forma eficaç.

Això suposa, que en atorgar una responsabilitat de lideratge, l’empresa com a sistema organitzacional, no només es té en compte les capacitats tècniques del responsable d’equip, sinó que ha de garantir la preparació per al càrrec.

Tal i com va dir el potenciador de McDonalds, Ray Kroc: “Cap de nosaltres és tan bo com tots junts”.


A Llatinoamèrica es van fer programes entre les considerades 10 millors empreses del continent on tots els líders experimentessin les diferents parts de la seva organització, van promoure la culturalització dins el territori on treballen els seus líders, de manera que poguessin comprendre i empatitzar amb els seus equips. Posteriorment van apostar per mantenir l’equilibri entre família i treball de tots els membres de l’empresa. Les expectatives es van complir i els beneficis van augmentar.

D’acord a estudis realitzats en diferents àmbits empresarials, i publicats repetidament, s’ha confirmat que els càrrecs intermedis han d’estar preparats com els directius generals per gestionar la complexitat i això suposa estar preparat per poder prendre decisions, inspirar compromís i estar disposats a aprendre. Una bona manera d’escollir les persones amb càrrecs és buscar els líders naturals dins la plantilla.

Els empleats desitgen treballar amb un equip on domini la claredat en els objectius, bona gestió de la comunicació...”

Estarem d’acord que sovint, com va publicar fa un temps el senyor Rodrigo Rojas, la gent no renuncia a les empreses sinó als caps dolents. Els càrrecs intermedis han d’estar doncs, ben preparats també en la gestió dels equips i en la gestió de la comunicació efectiva. Han de poder mantenir l’equilibri entre aconseguir els objectius i relacionar-se expressant els pensaments i sentiments de forma constructiva i donant reconeixement a la feina ben feta per crear espais d’oportunitat.

Si mirem les enquestes de treballadors publicades i opinions dels equips de diferents organitzacions, els resultats coincideixen en què els treballadors busquen un equip dirigit per una persona amb carisma,estimulació intel·lectual, inspiració, i consideració per a les necessitats de cada individu. I desitgen treballar amb un equip on domini la claredat en els objectius, bona gestió de la comunicació, reconeixement de la feina feta, possibilitat de millora laboral i sobretot un equilibri entre el benestar dins l’empresa i la vida familiar.


Mònica Jal

Facilitadora de relacions sostenibles en organitzacions i coach certificada


25 vistas0 comentarios