Buscar
  • EMA2 Potenciem equips

PARLEM DE L’EMPRESA FAMILIAREl dijous 7 de febrer, a Barcelona Activa, la , Rosaura Alastruey va coordinar una taula rodona sobre “L’Empesa Familiar”. Hi van participar responsables de RRHH de UDON (Gemma Vidal), DOGA GROUP (Matías Ripoll) i SAGALÉS (Albert López) a més del director de BENITOSPORT (Benito García) i la Pilar Saldaña directora de la Càtedra d’Empresa Familiar de la UB.


Vam poder escoltar el testimoni d’aquestes quatre empreses amb els seus valors, reptes, dificultats, així com el resultat d’un estudi amb dades tan significatives com la quantitat d’empreses familiars que hi ha a Catalunya.


Només a la demarcació de la Província de Barcelona superen les 150.000 (molt per sobre de les expectatives del públic assistent.) Cal tenir en compte que el 88,3% de les empreses catalanes són familiars i generen més de dues terceres parts de la riquesa i el 76% de l'ocupació total a Catalunya (segons l’estudi realitzat el 2017 per la UB amb altres entitats)

És important destacar el fet que ser empreses familiars no és sinònim de petita empresa i sense possibilitats d’expandir-se. De fet, un dels reptes actuals és la internacionalització i cal tenir en compte que la majoria de les empreses catalanes que comercialitzen amb l’exterior ho fa a nivell mundial, més enllà del mercat europeu.


L’altra gran fita actual és la digitalització, que en principi es podria veure com una dificultat, però que es viu com una oportunitat d’expansió i creixement i suposa creativitat i superació.

Cada empresa té la seva cultura i uns valors i segons la idiosincràsia necessiten un estil diferent de treballadors i per tant és important com a empleat saber quina és la filosofia de cada una a l’hora d’enviar un currículum.


Com a facilitadores de relacions sostenibles i d’un bon clima laboral, des d’EMA2 vam valorar molt positivament els principis que traspuaven els participants de la taula rodona.

Cada ponent va explicar amb claredat el producte que ven, sigui en el sector de l’hostaleria, automoció, transport o roba esportiva i va ser molt interessant els punts que afavoreixen un bon clima laboral. Independentment del valor del producte que es ven, van subratllar repetidament que tots els empleats tenen aportacions a fer i les persones són les empreses allà on siguin. L’important de debò és “el que som”, els valors i les ganes d’aprendre. Van coincidir en la importància de l’actitud, que independentment de l’edat, és un factor clau per a la satisfacció personal, per aprofitar el talent i la fidelització. L’actitud suposa: perseverança, esforç, passió, diàleg, compromís, positivitat, ètica, ganes de fer i superació.


En conseqüència, les empreses familiars posen molt el focus en la relació i en la comunicació, més propera, informal, més directa perquè tenen comprovat que si el treballador està content, ho transmetrà als clients. I en aquest sentit també van apuntar que les decisions es prenen en proximitat. I de fet, l’estudi de la UB va comprovar que les Empreses Familiars han mostrat en moments de crisi un major compromís amb l'ocupació.

Al final es van parlar de les dificultats que sovint es troben. El canvi pot fer por però l’important es saber gestionar la nova situació i buscar la millor adaptació. L’herència i continuïtat de les empreses familiars és un capítol a part al que només es va fer referència de passada perquè ja es feia tard. En tot cas, sí que la formació internacional i la promoció en empreses paral·leles exteriors és un bon currículum per als joves CEOS de la família.

Gràcies per proposar-nos d’assistir i per l’interès que va generar l’activitat.


Mònica Jal

Facilitadora de relacions sostenibles

EMA2 Potenciem Equips

20 vistas0 comentarios